Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

U hebt een fietsongeval gehad. Wat nu?


Moet ik de VWB verzekering inlichten?
Het is altijd aangeraden om al uw verzekeringen op de hoogte te brengen. Maar alles hangt af van het type ongeval.

Stel u wordt aangereden door een wagen en bent in uw recht, bovendien hebt u enkel schade aan de fiets of uw materiaal? Dan zijn alle kosten voor de verzekering van de andere partij. U vult een aanrijdingsformulier in voor de autoverzekering van de andere partij en wisselt gegevens uit. U licht best uw eigen familiale verzekering in zodat zij de kosten die u heeft, kunnen verhalen bij de verzekering van de tegenpartij. In dit geval is de VWB verzekering dus niet van toepassing. De familiale zal altijd voorrang hebben op een sportverzekering. Stel u heeft geen familiale? Dan treedt de VWB verzekering wel als hoofdverzekering op. Niet om kosten terug te betalen maar om de kosten te verhalen bij de tegenpartij.
Is er sprake van vluchtmisdrijf? Dan dient u een klacht tegen onbekende in te dienen. Verwittig ook best de lokale politie opdat zij een officieel rapport kunnen maken.

Van zodra u lichamelijke schade heeft of schade aan een andere partij heeft berokkend dient u wel de VWB verzekering in te lichten. Dit doet u via een officieel ongevalsaangifteformulier dat u kan terugvinden onderaan deze pagina of bovenaan de pagina "verzekering" of onder de "Downloads" pagina op de vwb-website.
U vult de aangifte in en stuurt deze op binnen de 8-10 werkdagen. Bij voorkeur steeds via e-mail opdat er dan automatisch een kopie van beschikbaar is en digitale documenten minder gemakkelijk verloren gaan. Indien gewenst, kan u het wel per post opsturen. De gegevens staan bovenaan het aangiftedocument. Dit document wijst zichzelf uit. Informatie over uzelf, omschrijving van het ongeval en de laatste pagina dient ingevuld te worden door een geneesheer. Dit kan een kopie zijn van een attest van het spoed of een verslag van een dokter in het ziekenhuis. Of u gaat langs met dit formulier bij uw huisarts. Gebeurde het ongeval niet in clubverband? Dan laat u dat onderdeel gewoon leeg.

Bijkomend: geraakt u niet tijdig (binnen de 8-10 werkdagen) bij uw huisarts of moet u nog een verslag van het ziekenhuis ontvangen? Stuur dan de eerste 2 pagina's al op en vermeld op de laatste pagina "volgt later". Zo gebeurt de aangifte binnen de gewenste termijn.
Is de politie tussenbeide geweeste? Stuur dan hun verslag ook mee op als bijlage.

Bij schade aan derden zal uw familiale als hoofdverzekeraar optreden, maar meestal is er een franchise waarbij de VWB dan tussenkomt. Hebt u geen familiale? Dan treedt VWB op als hoofdverzekeraar.

Aangifteperiode
Deze aangifte is de belangrijkste stap. Vervolgens zal u, afhankelijk van de periode, een antwoord binnen de 10-20 dagen ontvangen van Ethias. (Waarbij de VWB een polis heeft.) Dit eerste antwoord is voornamelijk een bevestiging van uw aangifte waarbij u een dossiernummer toegekend krijgt. Afhankelijk van de aard van het ongeval zal de verzekeringsagent u dan bijkomende informatie of documenten vragen. Verzekeringtechnische vragen stelt u ook aan uw Ethias contactpersoon. Zij zullen het dossier met u opvolgen van A tot Z.

Terugbetalingen
Eventuele facturen die u dient te betalen, bundelt u en betaalt u eerst zelf. Na een bepaalde termijn mag u deze zelf opsturen naar Ethias (e-mail). Vermeld zeker altijd het dossiernummer dat zij u hebben gegeven. Zo kan Ethias dan over gaan tot het uitvoeren van de nodige terugbetalingen.
Het kan zeker zijn dat u al een aantal facturen gekregen hebt, maar er nog zullen volgen. Dat is geen probleem, dan bezorgt u die gewoon op een later moment. Zolang het dossiernummer vermeld staat, kunnen ze uw dossier eenvoudig terugvinden, zelfs als de feiten al lange tijd in het verleden gebeurd zijn.


Twijfelt u of hebt u nog vragen? Neem contact op met ons secretariaat via vwb@vwb.be of telefonisch via 052/33.29.80

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading