Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

  2019 Checklist - Dit moet je zeker doen in 2019.


  Nieuwjaarsresoluties zijn zeker top, elk initiatief om jezelf te verbeteren is positief en moet worden aangemoedigd. Maar voor het grootste deel van de bevolking houdt dit in om (meer) naar de fitness te gaan of om minder koolhydraten te eten. Wij fietsers daarentegen zetten onze eigen doelen en mijlpalen voor 2019.

  De checklist die hieronder beschreven wordt, is geschikt voor fietsers van alle maten, vormen en niveaus. Het bevat 10 items dat jouw fietservaring van het komende jaar kunnen verbeteren. Neem deze checklist zoals hij is of pas hem aan jouw persoonlijke doelen aan. Wat je ook doet, hang hem maar aan de frigo en gebruik het als een gids om jouw fietsseizoen in de juiste richting te sturen.
   

  Laat je fietsen nakijken

  Net zoals je iedere avond jouw foam roller gebruikt en je spieren stretcht om te ontspannen (zou toch moeten…), is het nu ook tijd om het equivalent daarvan voor je fiets te doen. Onze suggestie is dat jezelf leert hoe je routine onderhoud voor je fiets kan toepassen, als dat geen optie is, bezoek dan jouw favoriete fietsenmaker/fietsenwinkel zodat men daar jouw fiets weer tip top in orde kan zetten. Een grondig onderhoud houdt ook een poetsbeurt van kop tot teen in, de frame en onderdelen oppoetsen, losse bouten vast draaien, de wielen uitlijnen, en tot slot de versnellingshendel en  remmen afstellen. Dit onderhoud moet minstens één keer per jaar plaatsvinden om je fiets veilig en in perfecte staat te houden.
   

  Verbeter je fietsbehendigheid vaardigheid

  Hoeveel kilometers je ook op je teller hebt staan, je fietsvaardigheid kan altijd verbeterd worden. Goede fietsbehendigheid helpt je niet alleen ongevallen te vermijden, het helpt ook om efficiënter af te dalen en beter in groep te kunnen rijden. Op het internet kan je verschillende artikels vinden om te weten te komen hoe je juist je fietsbehendigheid kan verbeteren. Zoals deze Engelstalige voorbeelden.
   

  Vervang je oude bibshort(s)

  Oké, ze zijn nu juist comfortabel en goed ingelopen, maar het zal je misschien verassen dat iedere bibshort een houdbaarheidsdatum heeft bij wijze van spreken. Het hangt er natuurlijk van af hoe vaak ze gebruikt en gewassen zijn, maar maak wat tijd in 2019 om de bibshorts in je kleerkast eens te onderzoeken om te zien of het elastiek gesprongen is (daar wilt niemand achter rijden), de kleuren vervaagd zijn, de zeem nog goed zit of er beschadigingen zijn. Ik weet dat nieuwe fietskledij behoorlijk wat kan kosten, maar als je dit eens grondig opzoekt, zul je zeker enkele betaalbare opties vinden die aan jouw kwaliteitseisen voldoen.
   

  Zet een doel voor jezelf

  Het is nog vroeg in het jaar, alles is nog mogelijk. Bepaal daarom eens hoeveel kilometers je wilt gereden hebben voor het jaar voorbij is. Deel dat nummer door het aantal weken dat er nog overblijven en zo weet je hoeveel kilometer je per week moet rijden om je doel te halen. Als het aantal kilometers niets voor jou zijn, stel dan een aantal ritten voorop dat je wilt gereden hebben tegen het einde van het jaar. Ook dat getal kan je dan delen door het aantal overblijvende weken. Wees ambitieus! En probeer het jaar nadien je doel nog hoger te leggen.
   

  Word gelost in het peloton

  Plaats je zelf in situaties waar je omgeven bent door snellere fietsers, rij mee met de groepen die sneller en misschien meer ervaren zijn in plaats van te kiezen voor je gebruikelijke groep. Of je dan gelost wordt of niet, door boven je limiet en uit je comfortzone te fietsen zal je geleidelijk aan een boost aan je eigen snelheid en uithouding geven. Nog beter, je zal nieuwe coureurs leren kennen met meer of andere kennis en ervaring en zo kan je nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe routes ontdekken en uiteindelijk naar het volgende level gebracht worden.
   

  Werk aan je beweeglijkheid en flexibiliteit

  Door lang op de fiets te zitten en steeds dezelfde bewegingen te maken, kunnen de spieren gespannen raken en kan je flexibiliteit afnemen. Naargelang de tijd is dit een prima recept voor blessures. Daarom is het belangrijk om net zoals trainingsritten te plannen, ook stretch en krachttrainingen in je weekplanning op te nemen.
   

  Voltooi een rit ZONDER Strava

  Vandaag de dag lijkt het alsof we nooit thuis vertrekken zonder een fietscomputer op ons stuur of onze smartphone in onze jersey. Dat betekent dat ook al rijden we technisch alleen, het internet kijkt mee en legt onze ritten vast zodat onze maten (en onbekenden) kunnen zien wat we uitsteken of hebben uitgestoken. Die nieuwe technologie en analyses van onze resultaten zijn geweldig en kunnen je helpen om je prestaties te verbeteren, maar plan in 2019 eens een rit ZONDER technologische snufjes. Het kan bevrijdend werken en zal je terug doen denken aan de redenen waarom je verliefd bent geworden op het fietsen in de eerste plaats.
   

  Rij een eeuw-rit

  Verassend misschien, maar een eeuw-rit is een haalbaar doel dat je zeker kan behalen op een jaar- zelfs voor beginnende fietsers. Een eeuw-rit is gewoon een rit van 100 kilometer en wordt een beetje beschouwd als een toegangsritueel voor iedereen die zichzelf een wielrenner noemt. Het is zeker een uitdaging, maar met het juiste trainingsplan en mentaliteit zal je over de finishlijn rijden voor je het weet.

  Als je het ziet zitten om een niveau hoger te gaan, probeer dan ook eens de Engelse variant van de eeuw-rit, de 100 miles (net geen 161 kilometer). Dit wordt beschouwd als de marathon van de wielerwereld. De afstand is aanzienlijk uitdagender en je zal een serieuzer trainingsschema moeten volgen als je deze rit wilt afronden.
   

  Laat iemand nieuw kennismaken met fietsen

  Of je nu iemand leert fietsen voor de eerste keer, laat fietsen op een “beach cruiser” aan zee of één van je maten in je spandex steekt om een namiddag ritje te maken, zorg ervoor dat je je passie voor fietsen deelt met anderen in 2019. Geschoren benen en een enorm ego zijn geen vereiste. Er gaat niets boven het delen van je favoriete routes met de fiets.


  www.active.com/cycling/articles/your-2019-cycling-checklist

  Gepubliceerd op 14 Februari 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading