Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Ketonen


    Luc van Loon, bewegingswetenschapper en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht stelt o.m.:


    Vroeg of laat verbruikt een duursporter zijn complete suikervoorraad, opgeslagen en verpakt in spieren en lever als glycogeen. Het punt is echter: een goede wielrenner laat het niet zover komen. Zolang die tijdens de rit suikers bijtankt via sportdranken, hoeft het lichaam niet alle glycogeenreserves te plunderen. Richting finishlijn zit er dan nog een sprint in - allemaal zonder ketonen. De vraag is dan of die ketonen wel meerwaarde hebben als extra brandstof, vindt Van Loon. Al in 2017 publiceerde hij met zijn onderzoeksteam een literatuurstudie over ketonen in de sport, met als ondertitel: The next magic bullet or merely hype? “Sindsdien is er weinig onderzoek verschenen dat de meerwaarde van ketonen overtuigend aantoont bij duursporters die tijdig suikers binnenkrijgen” stelt hij.
     

    Buikpijn


    Ook het nieuwe Vlaamse onderzoek zal sceptici volgens hem niet echt overtuigen. De Belgische pers jubelde over een prestatiebonus van liefst 15 procent bij duursporters die keton-esters drinken en dat het de eerste keer is dat het supplement wekenlang is getest. Allemaal waar, maar uit de kleine letters van de studie zelf blijkt dat de winst onder de negen proefpersonen meeviel: bij slechts één momentopname in de derde trainingsweek zagen de onderzoekers die 15 procent prestatieverschil. 

    Op de bijna dertig andere meetdagen presteerden proefpersonen zonder ketondrank even goed. De betere prestaties van de ketondrinkers vallen ook nog eens te verklaren door het feit dat ze méér aten en zo hun glycogeen beter in voorraad hielden.

    En dan is er ook nog de prijs. Hevige buikpijn en darmklachten blijken wel eens op te treden bij proefpersonen die ketonen drinken. Toen Australische onderzoekers dat meldden in het tijdschrift Frontiers in Physiology, was de Amerikaanse keton-esterfabrikant HVMN er snel bij om te reageren: bij hún formulering zou dat niet gebeuren. Het bedrijf rekent ongeveer 100 euro voor drie flesjes ketondrank, goed voor de duur van één etappe van ongeveer vijf uur.
     

    Herstelsupplement


    Is het dan allemaal hype? “Ik zou ketonen toch niet meteen helemaal willen afserveren’, reageert Renger Witkamp, voedingshoogleraar aan de Wageningen Universiteit. “Oké, als brandstof tijdens de inspanning lijken ze me nog steeds niet zinvol, maar kijkend naar de Vlaamse studie en naar andere onderzoeken, denk ik dat ketonen duursporters kunnen helpen om te herstellen na een topprestatie”. Witkamp doet daar zelf ook onderzoek naar, maar hij kan nog geen resultaten naar buiten brengen.

    Van Loon beaamt dat ketonen als herstelsupplement interessant zouden kunnen zijn. Omdat ketonen normaal gesproken signaleren dat uitputting nabij is, zouden ze het lichaam weleens kunnen aansporen om bepaalde herstelprocessen te bespoedigen. En wanneer een uitputtingsslag weken aanhoudt, zoals bij de grote wielerrondes, kan dat aan het eind schelen. In theorie dan toch…

    Gepubliceerd op 20 Juni 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading