Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://wielerverhaal.com/http://www.velofollies.be/nl/http://www.isock.be/wincustom?utm_source=vwb&utm_medium=banner
http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://wielerverhaal.com/http://www.velofollies.be/nl/http://www.isock.be/wincustom?utm_source=vwb&utm_medium=bannerwww.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Bekers op evenementen?


    Recycleerbare of herbruikbare bekers op events?


    Vanaf 2020 zal het op alle evenementen, van schoolfeesten tot grote festivals, verboden zijn om drank te serveren in wegwerpbekers, blikken of petflesjes. Dat besliste de OVAM eind april. Er geldt enkel een uitzondering voor wie 90% (en vanaf 2022 95%) van de materialenstroom opnieuw kan inzamelen. Maar welke optie is nu eigenlijk het beste voor het milieu? Inzetten op herbruikbare bekertjes of inzetten op recycleerbare?

    Het is een bekend beeld: het afval dat achterblijft op de festival- en kampeerweides van Rock Werchter. Europa zette met de SUP richtlijn al haar tanden in plastics voor eenmalig gebruik. Tegen 2021 moet deze geïntegreerd zijn in het beleid van de lidstaten. Er zal dan naast een significante reductie van drankbekers ook een verbod gelden op plastic bestek, bordjes, rietjes en roerstaafjes. De OVAM wil alvast een eerste stap in de juiste richting zetten om de verspreiding van plastic afval in het milieu terug te dringen. Vanaf 2020 zal er op evenementen geen drank meer mogen geserveerd worden in wegwerpbekertjes, blikjes of petflessen. Frisdrank zal bovendien ook aangekocht moeten worden in glazen retourflessen of getapt moeten worden via een postmixsysteem. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. Wie toch wegwerprecipiënten wil aanbieden, zal 90% van de materialenstromen opnieuw moeten inzamelen en dat ook bewijzen. Dat percentage wordt in 2022 nog verder opgetrokken naar 95%. Dit systeem kan bijvoorbeeld slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver te krijgen. Er valt zowel voor herbruikbare bekertjes als voor recycleerbare een lans te breken inzake de impact op het milieu.

     

    De VWB zal daarom extra dispensers voorzien op de verschillende uitleendiensten. En overweegt concrete oplossingen voor wegseizoen 2020 zodat plastic bekers volledig kunnen geband worden.

    Gepubliceerd op 24 Oktober 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading